Boganmeldelse – Drengene fra Nickel

Drengene fra Nickel ( Anmelder eksemplar )
Forfatter: Colson Whitehead
Forlag: Politikens Forlag
Sideantal: 256
Original Sprog: Engelsk (læst på dansk)
Vurdering: 4/5 stjerner

BEC3CC18-071D-43DF-B95E-8A0AD6D2E2C9

Med Drengene fra Nickel slår Colson Whitehead sig for alvor fast som en forfatter, der ikke har berørings angst. I Den underjordiske jernbane zoomede Colson ind på slavernes kamp for frihed, og Colson har igen taget begrebet frihed, racisme og slaveri op til nærmere undersøgelse.

Denne gang fortæller han om Elwood Curtis. Elwood er en samvittighedsfuld, videbegærlig, retfærdighedshungrende og eftertænksom ung mand. I dag alle gode og efterspurgte træk ved et medmennesker, men i Jim Crow tidens U.S.A ikke træk størstedelen af hvide tror på, eller ser mildt på, hos et ungt sort menneske.  Elwoods fejltrin i 1960’erne straffes med et ophold på opdragelsesanstalten Nickel Academy. 

48310A58-91ED-47E5-8145-C570846D2867

Colson giver dig som læser en mental rusketur, og det er hverken kønt eller rart, men pga. fantastisk sprog og fortælleteknik en ren fornøjelse, hvilket er noget af en selvmodsigelse. Det viser dog blot, hvor fantastisk dygtig Colson er som forfatter. Tænk, at det kan være en fornøjelse at læse om andres lidelser og modgang. Men når bogen er så gennemarbejdet og velskrevet, som det er tilfældet her, er det en selvmodsigelse, der giver perfekt mening.

Interesserer du dig for emner som racisme, borgerrettighedsforkæmpere og retfærdighed, bør du i den grad kigge nærmere på Drengene fra Nickel.

EF30CDE2-4B65-4BCC-95FB-9217E65D68BF

Bogen er en barsk omgang og bliver kun mere barsk, hvis man går bag bogen og graver lidt i Colsons inspiration til den.
Nickel Academy skoles metoder, regler og opfattelse er baseret på Florida’s Dozier School for Boys. Et sted der senere er blevet afsløret som et rent rædselskabinet. Hvis du efter endt læsning af Drengene fra Nickel har lyst til at grave dybere i de sande historier, anbefaler jeg DENNE( findes kun på englsk)  side. Den er, som bogen, hård læsning.

.

Skriv en kommentar