Boganmeldelse – Fyrpasseren

Fyrpasseren

Forfatter:  Jeanette Winterson
Forlag:  Bazar
Sideantal: 208
Orginalsprog: Engelsk (læst på dansk)
1351865
Silver bliver født som en konsekvens af et kort møde mellem hendes mor og en tilfældig strandet sømand. Efter morens død bestemmer folket i den lille havneby Salt i det nordlige Skotland, at hun skal bo hos den blinde fyrpasser Pew.
Han fortæller historier om længsel og rodløshed. Han fortæller om Babel Dark, præsten der i 1800-tallet søgte ly i Salt for at undertrykke lyset i sit indre.
Denne bog tog mig så meget med storm, at jeg stadig sidder vindblæst tilbage. Jeg vil have mere Silver, jeg vil havde mere Pew. Jeg vil havde flere historier. Jeg vil finde hele meningen.
Dog tror jeg aldrig at man vil kunne finde hele meningen med denne bog. Og jeg tror heller aldrig, meningen vil være den sammen for to personer.
Denner bog er en af dem der slet ikke hænger sammen eller giver mening. Men, når du så lægger den fra dig, og din hjerne får lov at tænke stille i baggrunden af hverdagens larm, ja så står bogen, meningen og handling så skarpt at den blænder dig som et fyrtårn. Når du så prøver at stille skarpt på den, fordi den i baggrunden gav mening, så smuldrer den igen. Og det er det der gør den så fantastisk og unik.
Sproget er så rigt og poetisk. Der er så mange lag, så mange geniale sætninger, at din hjerne næsten kortslutter af kærlighed til sproget. Personerne står så skarpt at de bliver udviskede foran dine øjne. De ses bedst på afstand og i baggrunden.
Jeg har meget svært ved at opsummere eller forklare denne bog. Den skal læses. Den skal nydes. Den skal have lov at stå som det fyrtårn den er.

IMG_9062

Men en ting kan siges. Så længe du har din(e) historie(r), så skal du nok klare den. Det er lige meget om de giver mening for andre end dig selv, bare du har dem.
Dette er en bog om livets mørkeste sider, og om de fyrtårne vi søger, finder og mister. Det er en bog om begær, tab og mistet/genfundet tro på livet. Det er en bog om de mørkeste tanker i hjernen. Og psyken der ikke lader sig bøje. Uanset hvor meget viljestyrke du har, så kommer de mørke sider altid ud.
Vi er heldige , selv de af os der har det værst, fordi dagslyset kommer.
Denne bog får 5/5 stjerner.
Den er fantastisk i al sin forvirring og glans. Den kommer til at være hos mig meget længe. Jeg kommer til at gruble over den, meningen og Silver.
Den er fantastisk skrevet.  Jeanette Wintersons sprog er fuldendt og poetisk. Hun kradser i det indereste af menneskets mørke i denne bog.
Jeg kan ikke love at du vil få det samme ud af den som mig, men jeg synes virkelig du skulle kaster dig ud i det.
Find dine fyrtårne!
-Louise.

12 thoughts on “Boganmeldelse – Fyrpasseren

 1. Hej igen 🙂
  Nu er bogen læst og jeg må indrømme at det har været lidt af en oplevelse. Specielt fordi det ikke er den slags bøger jeg normalt plejer at læse.
  Jeg tror ærligt talt ikke, det er meningen, at os læsere skal forstå alt hvad der sker i handlingen. Vi skal opleve, føle og tænke, men vi bliver nærmest tvunget til at opgive at forstå. Hvilket jeg på den ene hånd syntes er helt igennem fantastisk, men på den anden en lille smule forfærdelig, da jeg som person ikke har det godt med ikke at forstå.

  Men det er vel kun godt at blive regelmæssigt udfordret i sine læsevaner 😉

  Alt i alt kan jeg kun sige, at det er en bog skrevet af en oprigtigt talenteret forfatter, som fik sig en fantastisk, hvis en anelse spøjs ide til en ny bog 😃

  Liked by 1 person

   • Jeg er noget spændt på at se, hvordan hendes andre bøger er. Om de også hælder mere til det abstrakte eller det realistiske.

    Liked by 1 person

   • Jeg er begyndt på sexing the cherry, men er gået i stå, tror hun er en af de få forfatter jeg SKAL læse på dansk. Den er fantastisk, men der er så meget jeg gå glip af i sproget pga hendes leg med det. Der er jeg ikke stærk nok i nuancerne i sproget.
    -Louise

    Like

 2. Det kan godt være en udfordring med de engelske forfattere. Jeg føler selv, jeg er godt trænet i at læse engelsk. Men der er stadig bøger, hvor jeg føler, at jeg bruger mere krudt på at tyde sproget en at følge med i hvad jeg egentlig læser

  Liked by 1 person

   • Den var nu også noget af en udfordring. Jeg er overbevist om, at der var en del, som fløj let og elegant hen over hovedet på mig.

    Jeg har også valgt en bog med et noget nemmere sprog som min næste læsning. Har lige brug for et lille pusterum 😉

    Liked by 1 person

   • jeg giver dig ret i, at den har godt af at modne lidt i baghovedet, inden man går igang med at snakke om den.
    Det er ikke den nemmeste bog at beskrive for folk som ikke har læst den.

    Liked by 1 person

   • Det mest interessante er nok det der ikke bliver sagt og de historier forfatteren og karaktererne vælger ikke at fortælle.

    Men selv er jeg nok heller ikke så forfærdelig god til at sætte ord på min oplevelse med en bog. Så godt for dig, at du kan komme med en fuld anmeldelse 😉

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s