Boganmeldelse – The Sleeper and the Spindle

The Sleeper and the Spindle

Forfatter: Neil Gaiman. Illustreret af Chris Riddell
Forlag: Bloomsbury
Sideantal: 69
Originalsprog: Engelsk

sleeper

“…But no one is waiting for a noble prince to appear on his trusty steed here. This fairy tale is spun with a thread of dark magic, which twists and turns and glints and shines. A queen might just prove herself a hero, if a princess needs rescuing…”

“Hmm”, tænkte Neil Gaiman en dag, “Gad vide hvad der ville ske, hvis Snehvide rent faktisk var den, der reddede Tornerose fra det dér tårn, i stedet for PomadePrinsen?”
Jeg elsker Neil Gaiman for at have tænkt den tanke. Og nej, jeg ved teknisk set ikke, om han har tænkt tanken, men det ville være oplagt. Hans mørke, skæve version af det klassiske eventyr om Tornerose er nemlig en blanding af et andet, lige så klassisk eventyr; eventyret om Snehvide, hvid som sne (obviously), hår sort som ibenholt og så fremdeles. Vi kender historierne hver for sig, men lad os lige vende tilbage til det spørgsmål, Gaiman måske, måske ikke stillede: hvad ville der ske, hvis de to eventyr fusionerede?
Og svaret er naturligvis: ren magi.
Vi møder den smukke, unge Snehvide, der står på tærsklen til en ny fase i sit liv. Hun skal giftes med sin udkårne (det vil sige, ham den fremmede gut, der lige kom forbi og vækkede hende fra dødssøvnen med et kys. Hun følte åbenbart at hun skyldte ham noget…), og er ikke helt glad ved tanken. At sige ”I do” virker som en endegyldig og alt for stor beslutning for en ung kvinde som hende, og hun spekulerer over, hvordan fremtiden vil se ud. Har hun overhovedet en fremtid? Da Snehvide får nys om den sære, plagelignende sygdom, der spreder sig i naboriget, beslutter hun, sammen med tre dværge, at undersøge sagen. Som den eventyrlystne og modige dronning hun nu engang er, trækker hun i rustningen og begiver sig mod The Forest of Acaire. Undervejs finder Snehvide og dværgene adskillige tegn på den mystiske sygdoms hærgen; alle vegne er folk faldet i en pludselig, dyb søvn. De må kæmpe sig gennem meterhøje tornebuske for at nå frem til det tårn, Tornerose befinder sig i – og selv da er deres prøvelser langt fra slut.
Gaimans genfortælling skiller sig ikke kun ud fra mængden pga. sammenblandingen af de to klassikere. Mindst lige så enestående og smukke er Chris Riddells fabelagtige illustrationer, der giver historien et særpræget og eventyrligt løft. Det er svært ikke at lade sig fortabe i detaljerigdommen, og i særdeleshed i den alvorlige, næsten bistre version af den gudesmukke Snehvide.

sleeper 3

Jeg har meget svært ved ikke at sige udelukkende pæne ting om The Sleeper and the Spindle. Jeg er helt forgabt i alt, Neil Gaiman rører ved, og jeg tager samtlige hatte af for hans mod til at skrive et eventyr, der oser af så meget girlpower. Væk er illusionen om den stakkels, smukke pige, der bruger hele sit liv på at vente på den forbandede Prince Charming (som konsekvent er forsinket og i øvrigt har for meget sovs i håret). Snehvide er klog og sej, og så er hun da ligeglad med, at Eventyrland ikke finder det helt politisk korrekt at hun kysser Tornerose.

sleeper 2

Hvis jeg endelig skal løfte en pegefinger, så bliver det i forhold til historiens længde. Jeg kunne ikke rigtigt få nok af Snehvide, og jeg ønsker stadigvæk at høre mere om hendes fremtidige bedrifter og eventyr med de tre dværge. The Sleeper and the Spindle får derfor 4 af 5 stjerner.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s